Trump optimističan: ‘Bio bih ga i voljan pozvati u Ameriku’

Američki predsjednik Donald Trump bio je u četvrtak optimističan glede svog susreta sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-Unom, izrazivši uvjerenje da će njihov sastanak u četiri oka biti “puno više” od prilike za fotografiranje, čak i ako od prve ne riješe problem.

“Sve je spremno za susret na vrhu. Sve dobro napreduje, nadam se da će tako biti i dalje”, rekao je u Ovalnom uredu gdje je primio japanskog premijera Shinza Abea, pet dana prije summita u Singapuru.

Odgovarajući na pitanje kako se priprema za taj povijesni susret, 45. predsjednik Sjedinjenih Država istaknuo je svoju odlučnost. “Ne mislim da se moram puno pripremati. To je ponajprije stvar stanja duha i volje da se stvari pomiču”.

“Možda ćemo za početak samo uspostaviti dobar odnos, što je veoma važno radi ostvarenja krajnjeg cilja, a to je dogovor”, rekao je bivši građevinski investitor, podsjetivši na uvjet SAD-a: Pjongjang se mora riješiti svog nuklearnog oružja. “Ako ne ukloni nuklearno oružje, na to nećemo pristati”, upozorio je.

Istaknuvši koliko su sankcije “moćno” sredstvo, rekao je da je odlučio “u ovoj fazi” ne uvoditi dodatne kako bi pružio priliku dijalogu, premda nije isključio mogućnost da će to učiniti poslije.

Abe koji želi da se i njegov glas čuje u ubrzanim diplomatskim pregovorima koji se upravo vode u vezi s Korejskom poluotokom, izrazio je pak nadu da će summit donijeti “više mira i stabilnosti” tom dijelu svijeta.

Trump voljan pozvati Kima u SAD
Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da je spreman pozvati sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una u Sjedinjene Države ako njihov povijesni susret predviđen 12. lipnja u Singapuru bude uspješan, dodajući kako se nada “normalizaciji” veza dviju zemalja.

“Odgovor je da (…), svakako ako se (susret) završi uspjehom”, rekao je Trump novinaru koji ga je upitao hoće li pozvati sjevernokorejskog čelnika u SAD.

“Želimo normalizaciju, da”, rekao je također novinarima u Bijeloj kući dok je bio u društvu japanskog premijera Shinza Abea koji boravi u posjetu Washingtonu.

Trump je usto kazao da je pismo koje mu je poslao Kim Jong-un bilo “srdačno i prijateljsko”. “Jako mi se svidjelo”, rekao je.

U pismu se ne kaže “ništa drugo nego ‘nestrpljivo očekujem da vas vidim, jedva čekam summit i nadam se da će se dogoditi sjajne stvari’ To nam se svidjelo”, dodao je.

Američki predsjednik je rekao da vjeruje da će iz susreta sa sjevernokorejskim čelnikom proisteći “velik uspjeh”, dodajući ipak da je potpuno spreman povući se.

“Spreman sam otići (…) Nadam se da to neće biti potrebno. Doista mislim da Kim Jong-un želi učiniti veliku stvar za svoj narod, za svoju obitelj i za sebe”, rekao je.

Američki predsjednik je na kraju obećao da će na susretu s Kimom postaviti pitanje japanskih državljana koje je Sjeverna Koreja otela 1970-ih i 1980-ih.

Japanski premijer Shinzo Abe je pak izrazio spremnost da izravno razgovara sa Sjevernom Korejom.

“Želim izravno razgovarati sa Sjevernom Korejom kako bi se problem otetih brzo riješio”, rekao je Abe na tiskovnoj konferenciji.

Nema promjena u japanskoj politici kojoj je cilj uspostava “istinskog mira u sjeveroistočnoj Aziji”, dodao je, zaključivši da Sjevernu Koreju očekuje “sjajna budućnost” bude li “učinila korak” u pravom smjeru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *