Premijerligaški klubovi će u kasu Saveza zbog kazni u prošloj sezoni ponovo uplatiti značajna novčana sredstva

Bosna i Hercegovina je u 2017. godini, prema preliminarnim procjenama, ostvarila ekonomski rast na nivou prošlogodišnjeg (nominalni rast 3,1 posto, a realni tri posto u 2017. u odnosu na 2016. godinu), a najznačajniji doprinos tome je ostvaren u domenu privatne potrošnje. U 2018. godini se očekuje dodatno jačanje ekonomskog rasta u zemlji, te bi stopa realnog rasta bruto društvenog proizvoda mogla iznositi 3,2 posto, s ključnim osloncem u povećanju domaće potražnje, dok se u periodu od 2019. do 2021. godine očekuje nastavak rasta po prosječnoj stopi od 3,6 posto.

Bruto domaći proizvod (BDP) Federacije BiH u 2017. godini je dostigao rast od 3,1 posto i prema preliminarnim procjenama iznosi 20,1 milijardi KM, što predstavlja porast za više od milijardu KM u odnosu na prethodnu godinu. Projekcije rasta u Federaciji BiH imaju uporište u očekivanom nastavku trenda pozitivnih kretanja u svijetu i neposrednom okruženju, te internim dinamikama u smislu provođenja strukturnih reformi. Domaća tražnja bi, kroz privatnu potrošnju i investicije, trebala biti glavni pokretač ekonomskog rasta.

Povećanje ukupne ekonomske aktivnosti u zemlji, uz očekivano povećanje industrijske proizvodnje i građevinskih radova, praćeno povećanjem broja zaposlenih i prihoda od izvoza, trebalo bi rezultirati povećanjem raspoloživog dohotka, odnosno povećanjem privatne potrošnje. Tako se u 2018. godini u Federaciji BiH očekuje realni rast po stopi od 3,2 posto, u 2019. godini od 3,3 procenta, u 2020. godini 3,5, te u 2021. godini rast po stopi od 3,8 posto.

Fiskalnu i poreznu politiku u 2018. godini i u narednom periodu karakterizira nastavak provođenja mjera Reformske agende i preuzetih obaveza iz Pisma namjere s MMF-om, s fokusom na stvaranje povoljnog poslovnog okruženja kroz smanjenje cijene rada. Zatim, rasterećenje ekonomije kroz restrukturiranje poreznog sistema, smanjenje poreznog duga, povećanje discipline poreznih obveznika, kreiranje stabilnog poreznog sistema koji ima za cilj povećanje direktnih investicija, te približavanje istog standardima Evropske unije.

Smjernice ekonomske i fiskalne politike Federacije BiH za period 2019-2021. godina usmjerene su na nastavak fiskalne konsolidacije i politike smanjenja/ograničavanja javne potrošnje na svim nivoima vlasti u Federaciji BiH s ciljem smanjenja udjela ukupne javne potrošnje u BDP-u. Smanjenja unutarnjeg i vanjskog duga, te reduciranja fiskalnog deficita u budžetima svih nivoa vlasti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *